Poništen tender za Maoče

Bez autora
May 16 2010

Ministarstvo ekonomije poništilo je pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče, jer podnesena prijava francuske kompanije nije ispunjavala uslove propisane dokumentacijom. Francuska kompanija Se'chiliene-Sidec jedina je dostavila prijavu na pretkvalifikacioni tender za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče, uz uslov izgradnje termoelektrane procijenjene snage 500 megavata. Još jedna ponuda nije bila u skladu sa uslovima propisanih javnim oglasom, koji je prvi put objavljen u novembru prošle godine, odnosno prijava turske kompanije Demir export, koja je poslata elektronskom poštom. Pravo učešća na pretkvalifikacionom tenderu imale su kompanije ili konzorcijumi koji ispunjavaju finansijske i tehničke kriterijume. Među finansijskim kriterijumima su prihodi veći od 500 miliona eura godišnje, a ukupna imovina mora biti vrijedna preko 1,5 milijardi eura...

Poništen tender za MaočeMinistarstvo ekonomije poništilo je pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče, jer podnesena prijava francuske kompanije nije ispunjavala uslove propisane dokumentacijom.

Francuska kompanija Se'chiliene-Sidec jedina je dostavila prijavu na pretkvalifikacioni tender za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče, uz uslov izgradnje termoelektrane procijenjene snage 500 megavata.

Još jedna ponuda nije bila u skladu sa uslovima propisanih javnim oglasom, koji je prvi put objavljen u novembru prošle godine, odnsono prijava turske kompanije Demir export, koja je poslata elektronskom poštom.

Pravo učešća na pretkvalifikacionom tenderu imale su kompanije ili konzorcijumi koji ispunjavaju finansijske i tehničke kriterijume.

Među finansijskim kriterijumima su prihodi veći od 500 miliona eura godišnje, a ukupna imovina mora biti vrijedna preko 1,5 milijardi eura. Tehnički kriterijum podrazumijeva iskustvo u proizvodnji električne energije iz termoelektrane na ugalj, a količina proizvedene struje iz takvih izvora mora biti najmanje šest hiljada gigavat sati za posljednje tri poslovne godine.

Učesnik mora biti vlasnik teremoelektrane na ugalj ukupne instalisane snege najmanje hiljadu megavata.

Eksploatacioni prostor ležišta mrkolignitnog uglja Maoče nalazi se oko 15 kilometara jugoistočno od Pljevalja i zauzima površinu od 14,5 kvadratnih kilometara. Sistematska geološka istraživanja Maočkog basena obavljena su u periodu od 1981. do 1986. godine. Nakon sprovedenih istraživanja utvrđene su i ovjerene geološke bilansne rezerve uglja od 109,9 miliona tona. Eksploatacione rezerve iznose 93 miliona tona. Pored uglja, obavljena su i istraživanja opekarskih glina i dokazane geološke rezerve od 1,69 miliona tona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik